XTB γνωμες

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τον broker XTB για συναλλαγές ή επενδύσεις, πρώτα θα πρέπει να διαβάσετε αυτήν την κριτική. Γνωρίζετε τις απόψεις των πελατών και τις προμήθειες του broker; Γνωρίζετε εάν η πλατφόρμα συναλλαγών σας λειτουργεί καλά; Προσφέρετε έναν λογαριασμό demo; Ποια είναι η ελάχιστη κατάθεση; Είναι αξιόπιστο ή είναι απάτη; Εάν θέλετε να μάθετε γρήγορα τη γνώμη μας, μπορούμε να σας πούμε ότι η XTB είναι ένας από τους κύριους brokers του 2021 και σας επιτρέπει να ξεκινήσετε τις συναλλαγές από μηδέν εύρω ή δολάρια. Φυσικά, έχει και τα πλεονεκτήματά του, οπότε σε αυτήν την κριτική πρόκειται να αναλύσουμε, τόσο το θετικό όσο το αρνητικό (Οι συμβάσεις CFDs είναι πολύπλοκα προϊόντα και ενέχουν υψηλό κίνδυνο ραγδαίας απώλειας χρημάτων λόγω της μόχλευσης. 79% των λογαριασμών των ιδιωτών επενδυτών υφίστανται απώλειες κεφαλαίων όταν πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω CFDs με τον συγκεκριμένο πάροχο. Θα πρέπει να αξιολογήσετε αν κατανοείτε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι συμβάσεις CFDs και αν μπορείτε να ανταπεξέλθετε οικονομικά στον υψηλό κίνδυνο απώλειας των κεφαλαίων σας).

button-gr-web

Είναι ασφαλές; Είναι νόμιμο; Είναι απάτη;

Ένα από τα ζητήματα που πιο πολύ απασχολούν τους επενδυτές είναι η επιλογή ενός αξιόπιστου διαδικτυακού broker. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι brokers εμφανίστηκαν με αρκετά εντυπωσιακές προσφορές που ήταν πραγματικά μια απάτη και ήθελαν μόνο τα χρήματα των πελατών τους. Γενικά, οι απάτες αποδεικνύουν μια σειρά χαρακτηριστικών που μας βοηθούν να τους εντοπίσουμε. Το βασικό είναι ότι δεν ρυθμίζονται. Επομένως, πρέπει να είμαστε σίγουροί ότι ο broker που μας ενδιαφέρει πρέπει να είναι ρυθμισμένος. Είναι ρυθμισμένο το XTB; Η απάντηση είναι ναι.

xtb-gr-reg

Το XTB είναι το εμπορικό όνομα της X-Trade Brokers Dom Marklerski, S.A. Αν κοιτάξουμε τον κανονισμό του, θα καταλάβουμε ότι ρυθμίζεται από την CySEC. Επιπλέον, ρυθμίζεται επίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της FCA ή της Γερμανίας στο Banif.

Εκτός από τον κανονισμό, υπάρχει μια δεύτερη όψη που προσθέτει ασφάλεια στο XTB, και είναι ότι έχει ένα φυσικό γραφείο στην Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το γραφείο δεν σημαίνει τίποτα, καθώς υπάρχουν πολλοί brokers οι οποίοι λειτουργούν μόνο στο διαδίκτυο και είναι εξίσου ασφαλείς επειδή η ρύθμιση τους είναι παρόμοια. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές αισθάνονται πιο ασφαλείς γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέρος στο οποίο μπορούν να πάνε αν έχουν κάποιο πρόβλημα. Εάν μας διαβάσετε από τη Λατινική Αμερική, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η XTB διαθέτει γραφείο στη Χιλή από όπου παρέχει υπηρεσίες σε ολόκληρη την ήπειρο.

Έτσι, λοιπόν, συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι η XTB είναι ένας σοβαρός και αξιόπιστος broker. Υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει ασφάλεια 100%, όλα φαίνεται να δείχνουν ότι το XTB είναι νόμιμο.

Προμήθειες και περιθώρια συναλλαγών

Τώρα λοιπόν που γνωρίζουμε καλύτερα ότι ο broker δεν είναι απάτη, το επόμενο βήμα είναι η ανάλυση των τιμών. Λίγα πράγματα είναι τόσο σημαντικά για τους επαγγελματίες όσο και προμήθειες, γι’ αυτό οι χρεώσεις απαιτούν ένα δικό τους τομέα σαν αυτό. Σε γενικές γραμμές, η XTB δεν χρεώνει προμήθειες για τη λειτουργία, αλλά το κύριο κόστος για τον επενδυτή προέρχεται από spread. Ωστόσο, υπάρχει προμήθεια 0,08% του ποσού κάθε συναλλαγής σε CFDs μετοχών και δεικτών, και 0,10% σε συνθετικές μετοχές με τουλάχιστον 8 ευρώ. Δεδομένου ότι οι προμήθειες δεν είναι υψηλές, αντί να επικεντρωθούμε σε αυτές, θα δώσουμε μια ιδιαίτερη προσοχή στα spreads, όπου συνήθως τα περισσότερα χρήματα πάνε στον επενδυτή.

xtb-gr-spread

Τα spreads, στην περίπτωση του XTB, εξαρτώνται από τον τύπο λογαριασμού που έχετε συμβάλει. Υπάρχουν 3 τύποι λογαριασμών στο XTB:

 • Βasic.
 • Standard.
 • Pro.

Το Pro έχει τα χαμηλότερα spread, αλλά η ελάχιστη αρχική κατάθεση είναι υψηλότερη. Από την πλευρά του, το Basic δεν απαιτεί ελάχιστο εισόδημα, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε από 0 ευρώ. Τώρα που είμαστε πιο πληροφορημένοι, ας το δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Χρεώσεις λογαριασμού Basic (Σταθερός)

Ο βασικός λογαριασμός είναι αυτός με τα υψηλότερα spreads των 3 τύπων λογαριασμού XTB. Ωστόσο, εάν το συγκρίνουμε με παρομοίους βασικούς λογαριασμούς άλλων ανταγωνιστών, θα καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει ελάχιστη αρχική κατάθεση.

Όπως γνωρίζετε, η κατανομή για κάθε τύπου περιουσιακού στοιχείου είναι διαφορετική. Δηλαδή, αν σας ενδιαφέρει το Forex, το spread του πιο κοινού ζεύγους νομισμάτων, το Εύρω ή το Δολάριο, θα έχετε ένα spread, αλλά στη περίπτωση που ενδιαφερθείτε για άλλο, το spread είναι διαφορετικό. Και το ίδιο συμβαίνει με τα υπόλοιπα νομίσματα και εμπορεύματα (πετρέλαιο, χρυσό…). Κατόπιν αυτού, είναι αδύνατον να δούμε μία ακριβή λίστα της εξάπλωσης κάθε εργαλείου. Τέλος, πρέπει να διευκρινίσει ότι τα spread αυτού του λογαριασμού είναι σταθερά, σε αντίθεση με το standard, που είναι κυμαινόμενα. Επομένως, εάν θέλετε να δείτε λεπτομερώς τις τιμές του λογαριασμού Basic XTB, κάντε κλικ εδώ ( 79% των λογαριασμών των ιδιωτών επενδυτών υφίστανται απώλειες κεφαλαίων όταν πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω CFDs με τον συγκεκριμένο πάροχο).

Τιμές λογαριασμού standard

Σε αυτόν τον λογαριασμό, τα spreads είναι συνήθως χαμηλότερα από ότι στον λογαριασμό basic. Εκτός από αυτό, υπάρχει μια άλλη σημαντική διαφορά, και είναι ότι εδώ τα spread κυμαίνονται, δηλαδή αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

xtb-gr-spread-activos

Σε αυτήν την περίπτωση, τα spread αλλάζουν επίσης ανάλογα με τον τύπο του περιουσιακού στοιχείου, και μέσα σε κάθε ένα από αυτά, αλλά είναι επίσης ότι ταλαντεύονται όπως μόλις τώρα εξηγήσαμε. Κατόπιν τούτου, τα μέσα spread είναι αρκετά ελκυστικά εάν συγκρίνουμε ξανά με άλλους διαδικτυακούς brokers όπως το Plus500 ή το Markets.com. Για παράδειγμα, το μέσο spread στο ζεύγος νομισμάτων Ευρώ ή Δολάριο είναι 0,00009 από αυτήν τη γραφή το 2021. Δηλαδή, το spread είναι πραγματικά χαμηλό. Ωστόσο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε κάθε ένα από τα spreads εδώ, οπότε αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ για να δείτε τις τιμές και τα spreads του λογαριασμού XTB Standard (79% των λογαριασμών των ιδιωτών επενδυτών υφίστανται απώλειες κεφαλαίων όταν πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω CFDs με τον συγκεκριμένο πάροχο).

Τιμές λογαριασμού Pro

Ο λογαριασμός Pro εστιάζεται σαφώς στο πιο επαγγελματικό κοινό. Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με προηγούμενους λογαριασμούς όπου μπορείτε να ξεκινήσετε με μόλις 1 ευρώ, στον λογαριασμό Pro θα πρέπει να καταθέσετε τουλάχιστον 100.000 ευρώ, κάτι που δεν είναι διαθέσιμο σε πολλούς ανθρώπους.

Αν και τα ποσοστά των δύο προηγουμένων λογαριασμών είναι αρκετά καλά κατά τη γνώμη μας, στον λογαριασμό Pro είναι ακόμη καλύτερα. Για να σας δώσουμε μια ιδέα, το spread του ζεύγους νομισμάτων εύρω ή δολαρίου είναι 0,00003. Επομένως, αντιμετωπίζουμε ένα από τα χαμηλότερα spread στην αγορά, αν όχι το χαμηλότερο από όλα. Εάν θελήσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα spreads του λογαριασμού XTB Pro, κάντε κλικ εδώ (79% των λογαριασμών των ιδιωτών επενδυτών υφίστανται απώλειες κεφαλαίων όταν πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω CFDs με τον συγκεκριμένο πάροχο).

Προμήθειες για επένδυση στο Χρηματιστήριο

Στην επένδυση του Χρηματιστηρίου, η XTB έχει κάνει μια ασυναγώνιστη προσφορά κατά τη γνώμη των περισσότερων επενδυτών, καθώς σας επιτρέπει να επενδύσετε σε μετοχές χωρίς προμήθειες. Ναι, καθώς διαβάζετε, μπορείτε να αγοράσετε, να κρατήσετε και να πουλήσετε μετοχές στο XTB χωρίς προμήθειες. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να αποφύγετε την καταβολή προμηθειών:

 • Αγορά μετοχών με λιγότερα από 100.000 ευρώ το μήνα. Εάν δεν λειτουργείτε με πολλά λεφτά, είναι πολύ εύκολο να εκπληρώσετε . Επίσης, κάθε μήνα επαναφέρεται.
 • Το χαρτοφυλάκιό σας είναι λιγότερο από 250.000 ευρώ συνολικά.

Όπως μπορείτε να δείτε, όλα αυτά βασίζονται σε πολύ εύκολες συνθήκες. Επιπλέον, ακόμη και αν συμμορφώνεστε με αυτές, η προμήθεια είναι μόνο 0,2% για κάθε λειτουργία και 0,02% για συντήρηση λογαριασμού.

Έτσι, όπως μπορείτε να καταλάβετε, είναι πολύ πιθανό ότι εάν επενδύσετε στο χρηματιστήριο και τα ETF με την XTB, δεν θα πληρώσετε καμία προμήθεια, διότι, επιπλέον, δεν έχει προμήθεια φύλαξης, συντήρησης ή είσπραξης μερισμάτων. Προσοχή! Αυτές είναι οι προϋποθέσεις λειτουργίας από την Ευρώπη. Αν το κάνετε από Λατινική Αμερική, τότε αλλάζουν τα πράγματα. Αν θέλετε να δείτε πώς να επενδύσετε στο χρηματιστήριο χωρίς προμήθειες με την XTB, κάντε κλικ εδώ (79% των λογαριασμών των ιδιωτών επενδυτών υφίστανται απώλειες κεφαλαίων όταν πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω CFDs με τον συγκεκριμένο πάροχο)

Προσομοιωτής και demo

Όπως γνωρίζετε, τα CFD είναι αρκετά επικίνδυνα και δυσνόητα προϊόντα. Στην πραγματικότητα, το CNMV θεωρεί ότι δεν είναι κατάλληλα για ιδιώτες επενδυτές. Αν και μπορείτε να κερδίσετε πολλά χρήματα μαζί τους, μπορείτε επίσης να χάσετε μεγάλα ποσά, ειδικά εάν κάνετε συναλλαγές με έλεγχο. Επομένως, για να αποκτήσουν εμπειρία, ορισμένοι brokers προσφέρουν λογαριασμούς demo όπου μπορείτε να εξασκηθείτε και να μάθετε πώς λειτουργούν τα CFDs και οι αγορές.

Η γενική αξιολόγηση του προσομοιωτή XTB είναι πολύ θετική σύμφωνα με τις γνώμες που έχουμε καταφέρει να δούμε, και η αλήθεια είναι ότι συμφωνούμε απόλυτα μαζί τους. Ο λογαριασμός demo XTB είναι εντελώς δωρεάν, είναι στα ελληνικά και σας επιτρέπει να λειτουργείτε με 20.000 εικονικά δολάρια, ώστε να μπορείτε να κάνετε όλες τις δοκιμές που θέλετε. Επιπλέον, έχει το πλεονέκτημα ότι περιλαμβάνει κρυπτονομίσματα όπως Bitcoin, Ripple ή Ethereum.

Ίσως τώρα μπορεί να αναρωτιέστε πώς λειτουργεί και τι προσφέρει το demo. Η αλήθεια είναι ότι προσομοιωτές όπως το XTB σας δίνουν την ευκαιρία να κάνετε τις ίδιες λειτουργίες όπως σε πραγματικό λογαριασμό, αλλά με εικονική μορφή. Με αυτόν τον τρόπο δεν διακινδυνεύετε τα χρήματά σας και μπορείτε να δείτε από πρώτο χέρι πώς κινούνται οι τιμές και οι αναφορές. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να συνηθίσετε και να μάθετε να χειρίζεστε την πλατφόρμα συναλλαγών και να καταλάβετε πώς λειτουργεί η μόχλευση. Έχει επίσης αρνητικά πράγματα και είναι ότι με τον προσομοιωτή δεν αισθάνεστε το ίδιο με τα πραγματικά χρήματα και η ψυχολογία είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος των συναλλαγών. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι το demo είναι πολύ χρήσιμο.

Αν θέλετε να αποκτήσετε το δωρεάν demo του XTB, απλώς πρέπει να κάνετε κλικ στο κάτω κουμπί και στο σημείο που λέει <<DEMO>>. Έπειτα, εισαγάγετε τη διεύθυνση email σας και κάντε κλικ στο επόμενο. Σε λίγα βήματα θα έχετε το demo σας έτοιμο για χρήση (79% των λογαριασμών των ιδιωτών επενδυτών υφίστανται απώλειες κεφαλαίων όταν πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω CFDs με τον συγκεκριμένο πάροχο).

button-gr-demo

Απόψεις XTB σε φόρα και κριτικές

Μέχρι τώρα έχουμε ήδη μιλήσει για τις απόψεις των χρηστών XTB. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι τα σχόλια των πελατών είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα κατά την αξιολόγηση ενός broker. Ποιος καλύτερος από τις απόψεις των χρηστών για να εκτιμήσει μια εταιρεία; Οπότε, σε αυτό το σημείο υπάρχουν πολλά σημαντικά προβλήματα, και αυτό είναι ότι κάθε άτομο έχει διαφορετική γνώμη και υπάρχουν εκατοντάδες σχόλια στο Διαδίκτυο. Επομένως, εκτός από το φιλτράρισμα, προσπαθήσαμε να βρούμε τις απόψεις που επαναλαμβάνονται συχνότερα. Αυτή η ενότητα πραγματεύεται ακριβώς αυτές τις γνώμες. Γι’ αυτό θα το δούμε σε δύο μέρη, διακρίνοντας μεταξύ θετικών και αρνητικών σχολίων.

Μεταξύ των θετικών απόψεων έχουμε εκείνους που μιλούν καλά για το XTB, διότι προσφέρει δυο πλατφόρμες. Από τη μία πλευρά, προσφέρει τη δική της πλατφόρμα λογισμικού xStation 5 με αυτό που ονομάζουν εξαιρετικά γρήγορα εκτέλεση και ένα screener αγοράς και από την άλλη, το Meta Trader 4. Η δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο επιλογών έχει μεγάλη αξία. Οι προμήθειες θεωρούνται γενικά χαμηλές, αν και δεν πρόκειται να αρνηθούμε ότι κάποιος επενδυτής ενοχλείται από την υποχρέωση πληρωμής. Υπάρχουν επίσης πολλές απόψεις για τα δωρεάν μαθήματα στην τάξη και τα διαδικτυακά σεμινάρια που προσφέρει η XTB. Ο κανονισμός δημιουργεί εμπιστοσύνη, καθώς η XTB Greece ρυθμίζεται από το CNMV. Η εφαρμογή αποδεικνύει επίσης μια πολύ καλή βαθμολογία, διότι έχει πάνω από 4 αστέρια. Τέλος, υπάρχουν επίσης καλές απόψεις για το demo.

xtb-gr-awards

Μόλις μάθαμε την καλή πλευρά των απόψεων, αλλά υπάρχει και η κακή όπως γίνεται με όλα τα πράγματα. Το XTB έχει και τα αρνητικά της σχόλια. Για παράδειγμα, υπάρχουν εκείνοι που παραπονιούνται ότι οι επαγγελματίες με περισσότερα χρήματα έχουν καλύτερες συνθήκες χάρη στο λογαριασμό Pro. Μια άλλη γνώμη που καταφέραμε να διαβάσουμε περισσότερες από μία φορές είναι για τη διάρκεια του demo, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 4 εβδομάδες, και υπάρχουν άτομα που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορούμε να αναφέρουμε επίσης και κριτικές σχετικά με τον τρόπο σχεδίασης των γραμμών στα γραφικά της πλατφόρμας μέσω εφαρμογής.

Τέλος και σύνδεσμοι

Πιστεύουμε ότι έχουμε ήδη εξηγήσει τις πιο σημαντικές πληροφορίες για το XTB, επομένως κατά τη γνώμη μας είναι η κατάλληλη στιγμή για να ολοκληρώσουμε την ανασκόπηση. Εννοείτε πώς προτού το πράξουμε, θέλουμε να εξετάσουμε τα πιο σημαντικά ζητήματα της κριτικής μας ως περίληψη. Για να το κάνετε αυτό, παρακάτω μπορείτε να βρείτε μια λίστα με ότι σας αρέσει και δεν μας αρέσει για το XTB.

Πλεονεκτήματα

 • Δωρεάν προσωπικά μαθήματα.
 • Δωρεάν διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια.
 • Δύο πλατφόρμες συναλλαγών για να έχετε την ελευθερία να διαλέξετε.
 • Πολλά διαθέσιμα εργαλεία.
 • Λογικές τιμές και spreads.
 • Δωρεάν demo.
 • Μπορείτε να κάνετε κατάθεση και αναίρεση με κάρτα, μεταφορά, PayPal και περισσότερους τρόπους πληρωμής.
 • CFD σε κρυπτονομίσματα.

Μειονεκτήματα

 • Προσομοιωτής περιορισμένος σε 4 εβδομάδες.
 • Διαφορετικοί όροι ανάλογα με το ποσό που κατατέθηκε.

Άνοιγμα νέου λογαριασμού

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, σε μεγάλες γραμμές, το XTB φαίνεται ότι είναι καλός broker για να λειτουργήσει σωστά. Ωστόσο, πριν τελειώσουμε θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι κίνδυνοι διαπραγμάτευσης με CFD είναι υψηλοί. Γνωρίζοντας αυτό, εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες ή θέλετε το XTB ή να δείτε πώς να ανοίξετε έναν λογαριασμό demo ή αληθινό, μπορείτε να μεταβείτε στον επίσημο ισότοπό του (79% των λογαριασμών των ιδιωτών επενδυτών υφίστανται απώλειες κεφαλαίων όταν πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω CFDs με τον συγκεκριμένο πάροχο).

button-gr-web